Forside

Almen praksis

Øjenklinik

Om

Kontakt

Diarre

Diarre hos kat

Diarre er en af de mest hyppige sundhedsproblemer hos katte. Især kan diarre være et stort problem i katterier med opdræt eller i hjem med mange katte. Men også katte som bor alene kan have problemer med diarre.

De hyppigste årsager til diarre hos kat er fodringsproblemer og infektionssygdomme. I de fleste tilfælde er diagnostik og behandling af kattene ukompliceret, og katten reagerer positivt på den af dyrlægen ordinerede behandling. Men i nogle tilfælde bliver diarreen kronisk, og katten bliver trods behandling ved med at have diarre eller der sker tilbagefald umiddelbart efter behandlingens afslutning.

I disse tilfælde er det nødvendigt med yderligere systematisk diagnostik for at finde årsagen til kattens diarre. Det er vigtigt at gøre sig klart, at der er mange årsager til diarre hos kat, og at disse årsager kræver forskellig behandling.

Årsager til diarre hos kat:

  • Foderbetinget diarre
  • Systemiske sygdomme (fx FIV, FelV)
  • Allergiske lidelser
  • Tarminfektioner og tarmparasitter (Giardia, Tritrichomonas foetus, Cryptosporidum, bakterier, orm)

I første omgang er det vigtigt for dyrlægen at afgøre om der er tale om tyndtarmsdiarre eller tyktarmsdiarre. Derfor vil dyrlægen ved konsultationen stille spørgsmål som fx hvor hyppigt katten har afføring, mængden af afføring, om afføringen er blodig, hvordan afføringen ser ud, om der er trængninger, vægttab og om katten kaster op. Ud fra svarene på disse spørgsmål, afgør dyrlægen hvilken del af tarmen der er årsag til diarren.

Herefter er det nødvendigt at udføre relevante diagnostiske tests. Ofte vil det være nødvendigt med en blodprøve og forskellige undersøgelser på afføringen.

I enkelte tilfælde kan det være indiceret at udføre en kikkertundersøgelse af tarmen og/eller udtage små vævsstykker af tarmen til histologisk undersøgelse.

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinik i Rødkærsbro og Karup
+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.